Vrijdag 5 juli vertrok een groep Aquariërs met de trein vanuit Ede-Wageningen op weg naar Langweer. Na een lange reis en de auto met kookspullen die een lege accu had kwam iedereen op tijd aan voor de jaarlijkse Zomerzeilweek. Nadat alle belangrijke informatie besproken was en alle vragen beantwoord waren door de zeilcie en walcie kon de week beginnen. De eerste avond moest natuurlijk goed beginnen, dus besloot de helft van de groep om Langweer in te gaan en een café op te zoeken. Het perfecte café was gevonden, waar goede muziek op stond en lekker gedanst kon worden. Het tempo lag hoog, dus er was in korte tijd al veel geld uitgegeven. Na het dansen was iedereen in een vrolijke bui en nog vol energie. Het idee om ‘s nachts een duik te wagen werd dan ook enthousiast ontvangen. Kort daarna lagen een aantal mensen in het water te zwemmen. Dit ging door totdat er iemand aankwam die ons waarschuwde dat ‘s nachts zwemmen eigenlijk niet mag, waarna we weer het water uit zijn gegaan en teruggegaan zijn naar de haven. In de haven bleken de toiletten geluiddicht te zijn. Een perfecte plek om nog even na te kletsen om daarna uiteindelijk toch naar bed te gaan.

Deze week had de Walcie weer hun best gedaan om een leuke draai aan het zeilen te geven. Ten eerste met het thema van de week: De Wereld Rond. Het plan was dat in een week met 7 dagen elke dag in het thema van een continent zou zijn, al was het vaak moeilijk bij te houden welk thema op welke dag hoorde, wat voor chaotische taferelen zorgde. Ten tweede had de Walcie het moordspel bedacht, waarin iedereen een kaart kreeg met de naam van iemand anders en een actie die ze deze persoon moesten laten uitvoeren en de Aqua Moord te plegen. Na een succesvolle Aqua moord krijgt de moordenaar het kaartje van het slachtoffer. Degene met de meeste kaartjes aan het einde van de week zou de winnaar worden. Met een thema en een spel kon men de eerste dag hopelijk goed beginnen.

De eerste dag begon niet geweldig, door een verwarring van thema’s. Door een communicatiefout was het niet helemaal duidelijk of het thema nou Afrika of Azië was. Na een half uur Afrikaanse muziek werd het duidelijk dat het toch Azië was, omdat de keuken noodles had bedacht voor het avondeten. Na deze verwarring en een snel ontbijt werd er heel efficiënt weer ingepakt en kon Aqua het Friese water trotseren. De eerste morgen was opkruisen, opkruisen en soms een meertje om even rust te nemen van het opkruisen. Voor de meesten onder ons niet een geweldige eerste morgen, maar voor sommigen was dit een leuke uitdaging. Eenmaal aangekomen op het Heegermeer splitste de groep op. Een klein groepje ging naar Heeg om wat gasflessen te vervangen, wat spullen te kopen, en stiekem warme chocomelk te halen. De andere groep ging een middag zeilen op het Heegermeer om even niet lange stukken op te kruisen en de eerste Aqua sticker van de week in Friesland achter te laten op een boei.
In de avond was het tijd voor de noodles, want het thema voor de dag was Azië. Ook werd die avond de eerste avond de eerste Aqua moord gepleegd. Het slachtoffer was Anne, die de opdracht had om een hoosblik te stelen. Anne, als een echte Hozer, deed dit natuurlijk zonder te twijfelen. Toen ‘s avonds al het bier op was is iedereen maar na een lange dag gaan slapen.

Op Zondag moesten we opschieten, want de Oranje Leeuwinnen speelden de WK finale om 17:00, dus we moesten op tijd in Stavoren zijn. Door vroeg op te staan met het iconische Ophelia van The Lumineers was iedereen op tijd klaar om te vertrekken. Er was gelukkig nog wel tijd om het thema voor de dag in te dansen, Noord-Amerika. Het dansen van de YMCA zorgde er zelfs voor dat de tweede Aqua moord werd gepleegd, met als slachtoffer Mirte, die de opdracht had om een letter van Aqua uit te beelden. Na deze gruwelijke moord was het tijd om te zeilen en natuurlijk keihard te trainen op de Fluessen. Met tussendoor een korte lunch kwamen we uiteindelijk ruim op tijd aan in Stavoren om Nederland te zien verliezen van de VS in een bar. Daanaast heeft een deel van de groep een prachige wandeling langs het Ijsselmeer gemaakt. Het thema Noord-Amerika bleek ook niet perfect te zijn voor die dag, omdat niemand heel veel zin had om allemaal nummers over Amerika te horen. Dit stond het feest natuurlijk niet in de weg. Tot diep in de nacht heeft men in het vrouwentoilet lekker doorgekletst om uiteindelijk toch maar naar bed te gaan.Maandag 8 juli was alweer dag 3 van de Zomerzeilweek. Na de teleurstelling van het voetbal van de avond ervoor was iedereen "opgewekt, fris en fruitig". Iedereen had weer zin om een dagje door te zeilen. Het thema voor maandag was dit keer toch wel Afrika, omdat er couscous op het menu stond voor het avondeten. Pas om 12 uur vertrokken we vanaf Stavoren. Het was eigenlijk al lunchtijd, dus besloten we om de lunch op de boot te eten en in 1 keer door te zeilen. Volledig in thema was de zon er ook bij om de dag nog beter te maken. Met het zonnetje in de rug en de wind in de haren voeren we door richting de Luts. Het begin van de middag konden we nog lekker zeilen, maar naarmate het vaarwater smaller werd en er veel bruggen waren waar we niet onderdoor konden met de hoge masten van onze valkjes. De bruggen bleken wel heel nuttig om stickers op te plakken. Zo begon de trend om een Aqua sticker te plakken op elke brug waar we onderdoor gingen tot de stickers op zouden gaan. Gelukkig hadden we er heel veel mee. Eenmaal aangekomen op een meer dat blijkbaar de Wildemerk heette was het tijd om weer te gaan eten, drinken en moorden. Het volgende slachtoffer was Pauline, die heel lief het bier haalde, maar daarmee wel door Fleur vermoord was. Fleur probeerde meteen om haar volgende moord op Kilian uit te voeren, maar dit mislukte. Vanaf nu wist Kilian dat hij niet in een Vlaams accent moest praten. Na al dit gemoord was het tijd voor het de heerlijke couscous en daarna ook het bijbehorende drankje. Deze avond verliep minder goed dan andere avonden, omdat Romee in het donker niet kon zien waar de kuilen in het pad zaten en waarschijnlijk haar enkelband scheurde.

De volgende morgen was het duidelijk dat Romee jammer genoeg niet meer mee kon varen met de Zomerzeilweek. Hiermee was het eerste echte slachtoffer van de week gevallen. Na een plechtige ceremonie en het uitstrooien van de as van Imkes konijn (vraag me niet naar een goede uitleg) vertrokken de vijf valkjes weer met goede moed en 1 mankepoot richting balk. De route richting Balk ging over de Luts. Een route zonder wind en heel veel bruggen. Dat betekent natuurlijk bomen en heel veel stickers plakken. Het plakken van de stickers ging goed en het bomen over het algemeen ooit, al kunnen bomen wel in het water vallen. Na een stuk bomen en op 1 boot een (niet helemaal vrijwillig) biertje kwamen we aan in Balk, waar tot grote vreugde van een groep mensen een snackbar was om te kunnen genieten van friet, kaassouflé, een burger, of een frikandel speciaal die niet op de grond gevallen is. Het was een goede plek om even uit te rusten na al dat bomen. Na het uitrusten werd Romee door haar moeder opgehaald om naar huis te gaan, gingen een aantal mensen naar de supermarkt en ging de rest het Slotermeer op om te trainen of uit te zoeken hoe goed een hangmat werkt als gennaker. Het werkte verassend goed en was zeker voor herhaling vatbaar. Nadat de supermarkt groep een terrasje had gepakt en boodschappen had gedaan konden ze naar Sloten varen, waar de rest al was aangelegd. De haven van Sloten bleek gevaarlijk en een plek waar je niet moet zwemmen, want het zorgde voor twee nieuwe slachtoffers. Dit keer waren het de teen van Jelle en de schouder van Steven die niet op konden tegen de krachten van de natuur, of een glasscherf. Gelukkig konden zij wel doorvaren en hoefde er niemand naar huis. Het avondeten was een BBQ, wat niet bij het thema Europa paste, maar iedereen was toch al vergeten welk continent nou welke dag was. Nadat iedereen zich had volgepropt was het tijd voor een potje volleybal en het moordspel. Dit keer waren het twee zelfmoorden waar goed gebruik van was gemaakt door de moordenaars. Kilian kon Imme vermoorden doordat Imme vroeg of iemand er zout bij wou, en Jelle kon Fleur vermoorden, omdat ze, met hulp van Steven, een handstand deed. ‘s Avonds hebben nog veel mensen in het mooie Sloten rondgewandeld om daarna vroeger dan normaal hun bed in te duiken.

Op woensdag, de vijfde dag vertrok het gezelschap van nu 19 man naar het Tjeukemeer. Er werd fanatiek gezeild en het werd duidelijk dat iedereen het liefst sneller wou zijn dan de rest. Het begon iets weg te hebben van een wedstrijd. Na het PM overgestoken te hebben en wat boeien te beplakken met stickers kwamen we aan op het Tjeukemeer. Een groot meer waar ook veel ruimte was on te trainen. Bij de lunch op het eilandje werd het duidelijk dat er een groep was die graag wou trainen en een groep die graag wou wedstrijdzeilen. Er was ook een groep die het liefst voor de regen wilde schuilen en onder de dektent te blijven. Er waren jammer genoeg niet genoeg mensen om te wedstrijdzeilen, dus de groep werd opgedeeld in een grote groep zeilers die ook gingen trainen en 4 stakkers die onder de dektent gingen chillen op het eiland. Onder de dektent chillen bleek uiteindelijk iets te leuk, dus ze zijn op de dektent naar het slaapeiland gevaren. Dit ging natuurlijk niet op de motor, maar op de fok en de beste gennaker die je je kan wensen: de hangmat van Fleur. De stakkerboot kwam uiteindelijk als eerste aan bij het slaapeiland, waar niets meer gedaan hoefde te worden, omdat de dektent al opgezet was. Hierdoor werd de stakkerboot de officiële chillboot, waar veel mensen in pasten. Het avondeten van de dag was Pasta, met overgebleven restjes vlees van de barbecue. Dit was eigenlijk het eten voor het thema Europa, maar eigenlijk wist niemand meer welk thema op welke dag was. Het eten was heerlijk en werd snel opgegeten. Onder leiding van de escalatiemix van Isis werd het duidelijk dat een aantal mensen wel zin hadden in een feestje, dus de feestgangers gingen weer terug naar de chillboot om te kijken hoe veel lege bierblikjes in het gangboord van een valk passen. We hebben nooit uitgevonden hoe veel, maar toen de wodka fles open ging lag het al goed vol. Een heel heftige nacht werd het ook weer niet. Het feest werd afgesloten door de mensen die op de chillboot sliepen en een fles wodka die voor 1/3 gevuld was, dus dat betekende veel goeds voor de volgende morgen. 

Op donderdag was iedereen weer vroeg uit bed, met of zonder kater. Na een lekker ontbijtje werd het kamp weer afgebroken en werden de boten verdeeld op de hoeveelheid training die iedereen wou doen. 1 boot ging helemaal niet trainen en kon voor de boodschappen zorgen terwijl de rest op het Tjeukemeer aan het zeilen was. Er werd bij het Tjeukemeer geluncht en na wat gehusseld met de botenindeling gingen vier valken op weg naar Joure, waar de boodschappenboot ze opwachtte. Ze konden meteen doorgeven dat de havenmeester van Joure een hekel heeft aan valken, omdat ze altijd zo veel rommel achter laten en iedereen heel luidruchtig was. We mochten er liggen als iedereen na 22:00 stil was, waar we ons aan zouden houden. Het avondeten van de dag was wraps, met van alles erop en eraan. Tijdens het genot van het eten kon Germ nog zijn moord uitvoeren door Daniël 3 wolkensoorten te laten opnoemen. Dit was de laatste succesvolle moordpoging van de week. De andere opdrachten waren of te moeilijk, of waren slecht uitgevoerd, waardoor men doorhad hoe ze vermoord konden worden. Dit was alleen geen probleem, want het was een super leuk spel om de hele week mee bezig te zijn. Toen het eenmaal tien uur ‘s avonds was, was het duidelijk dat men op de laatste avond geen zin had om vroeg te gaan slapen, dus vertrok de meerderheid naar het bruisende centrum van Joure om een café op te zoeken. Gelukkig wist Steven een goed café te vinden waar iedereen kon genieten van speciaalbiertjes en ook nog te dansen. Nadat de barman twee Aqua stickers van de muur had gehaald en iedereen veel gedanst had was het tijd om de laatste avond af te sluiten en weer naar bed te gaan. Iedereen was natuurlijk moe van een hele week zeilen.

Ondanks de moeheid hadden we allemaal zin om de laatste dag heel hard een wedstrijdje te zeilen. Jammer genoeg was er bijna geen wind, dus kon dit niet gedaan worden. Wat wel kan met weinig wind is de zeilboot variant van ouderwets tikkertje. Andere boten proberen te raken met een bal. Dit werd een tijdje fanatiek gedaan, totdat men besloot dat het heel warm was en er wel gezwommen kon worden bij de boten. Het waaide toch niet. Na het zwemmen en een kort overleg ging men naar Langweer, omdat er gedonder gehoord was, wat een mogelijke storm betekende. Iedereen zeilde snel naar de haven om de storm voor te zijn, al was er later geen storm te bekennen. In Langweer aangekomen was het tijd om toch nog even een terrasje te pakken om de laatste dag en de week goed af te sluiten. Hiervoor gingen we naar hetzelfde café waar we de eerste avond gedanst hadden, wat de cirkel van de Zomerzeilweek compleet maakte. Toen iedereen hun drinken op had en de rekening betaald was kon de groep weer terug naar de haven om de boot terug te varen naar de verhuurder. Daar aangekomen was alles gelukkig helemaal in orde. Toen de spullen ingepakt waren en het overgebleven eten verdeeld was vertrokken een groep op de voet richting de bushalte en drie auto’s weer terug naar huis.