De geschiedenis van WSZV Aqua begint op 19 mei 1988, wanneer een groepje enthousiaste Wageningse studenten de WSZV Aquacadabra opricht.

In de loop van de tijd werd de vereniging steeds groter en professioneler en bestond de vloot op een gegeven moment uit een Stern en een Jol, waar op de Rijn mee werd gezeild. Rond 1998 lag het ledenaantal op zo'’n 30 leden.

2003 was een bijzonder jaar voor de vereniging. De Stern en de Jol werden inmiddels niet meer gebruikt en het ledental zat in een dipje. Dit was echter geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel, net als 15 jaar eerder zetten een paar leden hun schouders eronder en legden de basis voor het huidige Aqua.

Dit leidde in 2005 tot een nieuw hoogtepunt: de aanschaf van de Spanker "Atlantis". Vanaf dat moment was het weer mogelijk om op de Rijn te kunnen. De Atlantis werd vanzelfsprekend de trots van de vereniging.

In de jaren daarna groeide het ledenaantal van Aqua gestaag, van zo'n 15 in 2006 naar ongeveer 30 in 2008. In dit jaar werd het 4e Lustrum gehouden, met de fameuze titel "Herboren", een titel die recht deed aan de hernieuwde status van Aqua. Een jaar later werd in 2009 de naam "WSZV Aqua"’ officieel gemaakt, nadat deze naam al jaren werd gebruikt als onofficiële naam voor de vereniging.

Aqua werd groter en groter en uiteindelijk was één boot voor op de Rijn veel te weinig om alle leden te laten zeilen. Het was tijd voor iets nieuws. Tegelijk groeide de behoefte aan wekelijkse verenigingsavonden.

Daarom werd 2010 opnieuw een jaar met grote veranderingen: Er kwam een samenwerking tot stand met de Waterscoutinggroep Musinga-Rijn. Sindsdien kunnen de leden iedere donderdag op de Rijn zeilen met een grote vloot Lelievletten. Verschillende commissies werden samengevoegd, en de ledenaantallen stegen gestaag. De Atlantis maakte plaats voor een Laser 2, als sportieve tegenhanger van de Lelievletten. De boot kreeg de naam Aquamore. In 2013 is daar een Nordet, de "Aquaplus", bij gekomen.

Tegenwoordig telt Aqua ongeveer 50 leden en is, net als 29 jaar geleden, een trotse en actieve studentenzeilvereniging voor alle Wageningse studenten die van zeilen houden!