Het is altijd leuk om iets nieuws te leren en vaardigheden te verbeteren. Voor zeilen is dat niet anders en daar houden we ons bij Aqua dan ook mee bezig: beter leren zeilen. Wij hebben ons eigen opleidingssysteem waar we de CWO eisen als richtlijn aanhouden. Het is bij WSV Vada, waar wij een contract mee hebben, mogelijk om een CWO-diploma te halen. Dit wordt aangekondigd via onze website. Beginnende zeilers zullen zich vooral bezighouden met hun eigen niveau verbeteren. Dit kan op de drie disciplines die wij aanbieden: zwaardboot, kielboot en MBL (lelievletten van de Waterscouting). Op elk boottype vaart er altijd een schipper mee die zorgt voor een goede vaart en instructie geeft aan de andere leden aan boord. In sommige gevallen kunnen schippers beslissen om leden met een hoog eigen niveau zelf te laten varen. Dit hangt altijd af van de (weers-)omstandigheden en geld niet voor de lelievletten. Een groot voordeel van het schipper zijn is dan ook dat jij zelf een boot mee mag nemen.

MBL (Lelievlet)

Het MBL-systeem is van de Waterscouting en er zijn examens aan verbonden. Eerst worden er twee theorie-examens afgenomen, het roei- en zeilexamen. Wanneer deze beide voldoende zijn kan je opgaan voor het praktijkexamen. Ook deze bestaat weer uit de twee delen. Voordat het zeilpraktijk examen gedaan kan worden moeten eerst de beide theoriedelen en het roeipraktijk deel gehaald zijn. Wanneer alles gehaald is ben je MBL’er (Machtiging Boot Leiding). Het zeilen op lelievletten en het halen van je MBL is een goede weg naar het schipper worden voor de andere twee disciplines.

Kiel- en zwaardboten

Op die kiel- en zwaardboten wordt eerst op het eigen niveau getraind. Vorderingen tijdens trainingen in Wageningen en op weekenden worden bijgehouden. Wanneer jouw niveau hoger wordt zal er ook getraind worden op didactische vaardigheden. Onder toeziend oog van een schipper oefen jij alles wat een schipper normaal doet. Als jouw niveau voldoende is wordt je voorgedragen bij de Schippersraad.

 

Trainingen

Trainingen op de lelievletten worden vaak aan het begin van de week gegeven na de colleges. Op onze verenigingsavond op donderdag is er soms ook een mogelijkheid om te trainen. Voor de training op de valken en zwaardboten in Wageningen zijn geen vaste dagen. De schippers op deze disciplines zullen de trainingen aankondigen wanneer de Rijn- en weersomstandigheden goed zijn en zij hiervoor tijd hebben. Tijdens onze weekenden is er ook tijd om te trainen en ook organiseren wij een paar keer per seizoen specifieke trainingsweekenden. In de winter is er de mogelijkheid om theorielessen te volgen die door onze schippers worden gegeven. Na deze lessen en wat zelf studie ben je klaar om het MBL roei- en zeiltheorie examen te maken.

Als je vragen hebt over de zeilinstructie kan je altijd contact opnemen met de Schippersraad (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).